Resiliensutvärdering av Murbruksprojektet

Är två ekologiska gårdar starkare tillsamman än de är var och en för sig?

Ändebols gård (vänster) och Birgittas trädgård (höger), två ekologiska gårdar som ingår i projektet.

Tanken med Murbruksprojektet är att försöka testa om det går att hitta kompletterande aktiviteter och stödjande strukturer som gör att två gårdars olika jordarter, utvecklingsfaser, väderhändelser, mm., kan komplettera varandra.

Ändebols har en väletablerad verksamhet med gårdsbutik, köttproduktion, tomatväxthus och frilandsodlingar med grönsaker. Den styva leran på Ändebols har sina utmaningar men är produktiv och passar för kål och andra näringskrävande grödor. Birgittas trädgård är en relativt nystartad verksamhet med allt vad det innebär: skaffa kunder, lära sig allt det praktiska kring odling och skörd, bygga infrastruktur, mm. Dessutom har de sandjord, vilket passar en viss typ av grödor som kan komplettera utbudet i Ändebols gårdsbutik. Lera och sand blandas med vatten och halm för att skapa murbruk, något som gör det möjligt att bygga helt nya strukturer.

Ett samarbete växer fram:

Ändebols gård har blivit ett känt resmål för såväl bofasta sörmlänningar som sommargäster i de röda torpen i trakten. På sistone har stora uppslag i Stockholmstidningarna även lockat helglediga innerstadsbor ut till gården vid vägens slut. Att bli en välkänd destination mitt ute i skogen tar lång tid av hårt arbete, marknadsföring och att kunderna blir nöjda och kommer tillbaka år efter år. För Alexander och Courtney som driver Birgittas trädgård, en halvtimmes bilresa bort, var det som att stiga in i himmelen när det besökte Ändebols. Här fanns allt de önskade sig och mer därtill: kunniga odlare som brann för lokal matproduktion, unga människor från hela världen som ville lära sig om ekologiskt jordbruk, vackra byggnader, ett gårdskök och plats för fikasugna gäster, kylrum, växthus, bageri, och allt i en stillsam miljö. Den första tanken hos Alexander och Courtney var kanske att de själva gärna skulle vilja etablera en liknande verksamhet. Som nystartade testade de allt möjligt. De åkte på marknader långt bort, de öppnade egen gårdsbutik, de sålde till restauranger och butiker. Det var en rolig tid men samtidigt väldigt utmattande med många timmar bakom ratten i stället för i odlingarna.

Att driva en komplex verksamhet som Ändebols kräver många duktiga människor och Courtney blev snabbt anställd på gården. Courtney och Katarina på Ändebols började testa olika sätt att planera odlingen tillsammans och titta på de inköp som gjordes till Ändebols gårdsbutik från andra gårdar. Om Ändebols lerjord är bra för att odla kål, varför ska då Birgittas trädgård odla kål till sina kunder? Kanske är det bättre att de köper in kål från Ändebols i stället. Ändebols vill inte odla potatis eftersom potatisbladmögel kan sprida sig till tomatväxthuset. Kan Birgittas trädgård odla tillräckligt mycket potatis för att tillgodose gårdsbutikens behov? Morötter är en annan gröda som aldrig funkat så bra på Ändebols och de köpte tidigt in långa raka morötter odlade i sandjord på Birgittas trädgård. Odlingarna kompletterade varandra väl och det var tydligt hur samarbetet skulle se ut när det gällde de här grödorna.

För att fördjupa samarbetet mellan gårdarna krävdes lite mer arbete och planering. Vem är bäst på vad? Ska en gård specialisera sig på plantuppdragning? Och hur stor del av en verksamhet vill den ena gården lämna över till den andra? Här kan det vara bra med ett visst överlapp i olika viktiga funktioner, som plantuppdragning och försäljningskanaler för att inte båda gårdarna ska vara helt beroende av samma system. Det blev tydligt när Birgittas trädgård hade en hagelstorm i mitten av juni, kort efter att alla sommarväxter planterats ut. Som tur var hade Ändebols extra plantor och de hade inte utsatts för samma otur, så Birgittas trädgård kunde snabbt ersätta plantorna med nya.

Jordbruk är vanligtvis ett ganska ensamt arbete. Att integrera två gårdar gör att det sociala sammanhanget växer. Vikten av det ska inte underskattas, speciellt i svåra tider. Att få stöd och hjälp när en gröda förstörs gör det möjligt att komma tillbaka med nya tag. Dessutom kan det vara väldigt värdefullt med ett par nya ögon som får en djup inblick en etablerad verksamhet. Innovation och kontinuerligt lärande kräver en öppenhet hos alla inblandade och starka sociala band där relationerna kan tåla en del kritik. Ändebols bjuder ofta in Birgittas trädgård på sociala tillställningar, vilket stärker de sociala banden. Birgittas trädgård är också en diskussionspartner i Ändebols generationsskifte och andra viktiga frågor.

För att hjälpa samarbetet har gårdarna i Murbruksprojektet använt en rad resiliensprinciper. Principerna hjälper till att tänka igenom viktiga frågor på ett systematiskt sätt. Nedan presenteras fyra av resiliensprinciperna.

Utvalda Resiliensprinciperna:

1. Flexibilitet att agera genom beslut på rätt nivå: Beslut fattas på den lägsta lämpliga nivån, samtidigt som olika nivåer av beslutsfattande samverkar för att hantera en viss fråga. Detta anses vara ett av de bästa sätten att uppnå kollektiva insatser när det sker en störning eller förändring.

2. Förvalta graden av sammankoppling: Principen att “förvalta graden av sammankoppling” gäller för de kopplingar som finns på den lokala nivån genom, till exempel, samarbete mellan gårdar. I ett tätt sammankopplat system sprider sig både bra och dåliga saker snabbt. Nyckeln är att varken vara helt isolerad eller helt beroende av sin omvärld/samarbetspartners.

3. Uppmuntra innovation och kontinuerligt lärande: Vi kan aldrig ha fullständig kunskap om ett komplext, social-ekologiskt system. Experimenterande, kreativitet och nytänkande gör att vi kan anpassa oss till nya förhållanden. Genom att samla olika sorters kunskap, ta tillvara kunskap från tidigare kriser och skapa processer för kontinuerligt lärande kan vi hålla oss uppdaterade och gradvis bygga beredskap för förändrade förutsättningar.

4. Bibehåll mångfald och överlapp: Mångfald ger fler valmöjligheter för framtiden och sprider risker. Överlapp i funktion (redundans) kombinerat med variation i hur man svarar på en störning (responsdiversitet) möjliggör att funktionen upprätthålls även vid förändrade förhållanden.

 

 


Previous
Previous

Rapport: Resiliensutvärdering av Murbruksprojektet

Next
Next

Odlarmöte inom Mubruksprojektet